Boka boende online!

Boka smidigt hela Tärnaby Fjällhotells utbud av hotellrum och självhushåll.

Erbjudande:

  KALENDER Visa Hela 

  Vandra i fjällen i Tärnaby. Eller spring?

  Om fjällvandring är ett intresse har du kommit rätt. Här finns allt från korta och lättillgängliga halvdagsturer till starten på Kungsleden. Vandringssäsongen är lång, men räkna med att det kan vara snö kvar på lite höjd fram till midsommar.

  Du som gillar att springa har kommit helt rätt här. Det är nästan löpbart överallt, och de allra flesta leder och stigar är perfekta för löpning. Trail running på riktigt, liksom. 

  Du väljer själv om det skall vara längre varianter med tält eller stug-övernattningar eller om du skall göra kortare turer och njuta av bra boende, god mat och dryck hos oss.

  Hjälp, råd och tips

  Oavsett vilket hjälper vi dig gärna med tips på turer, givetvis är också Turistbyrån (0954-10450) en bra hjälp. Utrusta dig med en bra karta (fjällkartan AC2 gäller här) och med Vandringsguiden (finns hos oss i receptionen eller på Turistbyrån) så hittar du det mesta. Här har vi listat några favoriter av dagsturskaraktär eller kortare:

  • Atoklimpen: i Boxfjäll, längs vägen mot Hattfjelldal, strax innan gränsen mot Norge ligger Atoklimpen. Häftigt fjäll med massor av historia. Missa inte Atostugan och skolkåtan som ligger längs stigen. Atoklimpen är sedan några år kulturreservat.
  • Gurkfjället: ta stigen från gamla Fjällgården, Solberg, och traska upp på Gurkfjället. En hisnande utsikt möter dig på toppen. Här ser du solen mitt i natten på sommaren! Vill du ta en extra tur tar du Tärnaleden in mot Stabre och bort mot Kungsleden. Löpvänligt och kan bli ett riktigt långpass.
  • Laxfjället börjar utanför dörren hos oss. Väl uppe på högre höjd har du passerat de välkända slalombackarna och har en enorm utsikt i alla väderstreck. Bra också som träningpass - det lutar på ganska bra och vill man träna löpning är Laxfjället nästan för bra... Kartan hittar du här (pdf).
  • Ruttjebäcken är vårt eget äventyrsbad. I Tängvattsdalen längs vägen mot Rönäs hittar du bäcken som gjort sig en fantastisk fåra i berget. Jättegrytor, naturliga vattenrutschbanor och små badpooler finns överallt. Riktigt roligt!
  • Gäutafjället: parkera mittemot stigstarten längs vägen mot Solberg och Norra Fjällnäs, precis vid Tärnaån på södra sidan bron. Trevlig vandring eller löpning upp genom fjällbjörkskogen, väl uppe på kalfjället stora öppna ytor och härliga vyer. Vandrar du tar det en halvdag, springer du väljer du själv beroende på fart och hur långt du fortsätter på kalfjället.

  Länk till Turistbyråns vandringssida på webben och sommarens topptursevenemang: https://www.hemavantarnaby.com/evenemangskalender/topphelg-startskottet-sommartoppar/