Boka boende online!

Boka smidigt hela Tärnaby Fjällhotells utbud av hotellrum och självhushåll.

Erbjudande:

  KALENDER Visa Hela 

  Världens bästa skidby - Tärnaby!

  Ingemar Stenmark

  Några magiska ögonblick i Madonna di Campiglio, Italien, 1974 förändrade den alpina skidsporten i Sverige och satte den lilla fjällorten Tärnaby på världskartan. Då, den 17 december för ganska länge sedan, vann Ingemar Stenmark sin första världscupseger. Historien som skulle följa är en av de stoltaste svenska idrottssagorna genom tiderna.

  Det går inte att överskatta den betydelse Ingemar Stenmark har haft för Tärnaby och för svensk alpoin skidåkning. Hans namn är synonymt med området och det kommer hit turister varje år bara för att åka i samma backar som han.

  Ingemar föddes den 18 mars 1956 i Joesjö. När han var fyra år flyttade familjen till Tärnaby där han med bland andra jämngamla Stig Strand började tävla för Tärna IK Fjällvinden.

  Vinnarinstinkten förde honom till toppen av världseliten, naturbarnet i honom skapade legenden. Efter den första klassiska världscupsegern i Madonna di Campiglio 1974 vann han sammanlagt ytterligare 85 världscuptävlingar - och lyckades ena ett helt land av bara farten. Allt arbete stannade, och folk samlades som vindruvsklasar runt tv- och radioapparater. Vad spelade jobb och skola för roll? Ingemar åkte ju.

  Ingemar Stenmarks karriär har renderat honom en ikonstatus som tiden och nya stjärnor inte rubbar. Meriterna talar för sig själva:

  2 OS-guld, 1 OS-brons
  5 VM-guld, 1 VM-silver, 1 VM-brons
  86 Världscupsegrar
  3 segrar i den totala världscupen (1976, 1977 och 1978)

  Han hör till de unika fyra som fått Svenska Dagbladets bragdmedalj två gånger. De andra tre är Anja Pärson, Björn Borg och Jan-Olov Waldner.

   

  Anja Pärson

  Sedan världscupsegern i december 1998 i Mammoth Mountain i USA, är hon Sveriges klarast lysande alpina stjärna. Vintern 2000/2001 kom det verkliga internationella genombrottet, med guld i slalom och brons i storslalom vid alpina VM i St. Anton. Hon blev dessutom bästa svenska i den alpina världscupen.

  Anja Pärson föddes 25 april 1981. Hon är uppvuxen i slalomlegendernas Tärnaby, och tävlar för Tärna IK Fjällvinden, där hon också fått sin skidskolning.

  Karriären har efter genombrottet kantats av otroliga framgångar. Anjas meritlista i sammandrag fram till och med säsongen 2009/2010 ser ut så här:
  1 OS-guld, 1 OS-silver, 4 OS-brons
  7 VM-guld, 1 VM-silver, 2 VM-brons, VM-silver i nationstävlingen i Åre 2007.
  42 Världscupsegrar
  Anja har vunnit den totala världscupen 2 gånger, säsongen 2003/2004 och säsongen 2004/2005.

  Anjas senaste mästerskapsmedalj, OS-bronset i Vancouver-OS 2010, var en spektakulär prestation i mental styrka och professionalitet. Bronset bärgade Anja efter att i det inledande OS-störtloppet krascha våldsamt efter ett hopp nära mål. Nästa dag var det in i det sista osäkert om hon skulle komma till start i kombinationsstörtloppet. Men en blåslagen Anja besegrade sina egna rädslor, smärtan och Whistlers störtloppsbacke, gjorde ett bragdåk och fullföljde sedan med en mycket bra kombinationslalomtävling och tog sin 17:e mästerskapsmedalj (VM-silver i lag medräknat).

  Anja är dessutom unik i svensk idrottshistoria då hon förärats Svenska Dagbladets bragdmedalj två år i rad, 2006 och 2007. Det har ingen annan fått. Det första bragdguldet kom för insatsen i OS i Turin där hon tog tre medaljer (en av guld och tre av brons). Det andra kom efter VM i Åre 2007. Efter en säsong fylld av problem med skadekänningar och motgångar i pisterna kom hon som en skidsugen, revanschlysten fantom och förvandlade hela Åre-VM till en enda glädjeyra. Resultatet - fem medaljer - tre guld, ett silver och ett brons gav bragdjuryn sin vinnare.

  Anja valde att sluta tävla efter säsongen 2011/2012 och har sedan dess börja utveckla andra verksamheter med bland annat föredrag.  

  Stig Strand

  Stig Strand föddes 25 augusti 1956 och växte upp på Slalomvägen i Tärnaby, granne med Ingemar Stenmark. Slalomvägens båda talanger, som med skidorna på axeln kunde nå barndomens träningsarena/favoritlekplats på några minuter, kom så småningom att spela huvudroller i en oanad framgångssaga. Höjdpunkterna under Stig Strands karriär var hans två världscupsegrar som han tog säsongen 1982/1983. Det året vann han också slalomcupen totalt. Stig Strand tog också fyra andraplaceringar i världscupen, varav en i hembyn Tärnaby. Efter sin skidkarriär har Stig återvänt till Hemavan Tärnaby där han driver turistanläggningen Trolltunet i Hemavan. Hans välkända stämma har också länge varit en del i SVT:s sändningar från den alpina världsarenan, där han i rollen som expertkommentator blivit mycket populär. Det är Stig Strands säkra kommentarer vi vill höra när mästerskap och världscup ska avgöras.

   

  Hampus Mosesson

  Hampus Mosesson är snowboardstjärnan som växte upp i Tärnaby, och som redan innan han slutade högstadiet hade brutit med den alpina traditionen och sadlat om från alpin skidåkning till brädåkning. Numera är han ett av snowboardvärldens mer kända namn.

  Hampus har hunnit med en juniorvärldsmästartitel, seger i Red Bull Big Air i Åre, blivit vald till "Rookie of the year" i USA, och har vunnit Europas största snowboardtävling Air and Style Games. Ett spektakulärt hopp, en hög air på 9,5 meter renderade honom en nominering till titeln Transworld standout performance 2005. Höga hopp och filminspelningar är Hampus specialitet numera. Hampus är ett stort namn i världen, men i Sverige är vi kanske inte medvetna om det. Två tärnabor på besök i La Clusaz i franska alperna var mycket konfunderade när de stod framför en enorm reklamskylt i byn, upplyst och tjusig och säkert 10 kvm stor. Vem var reklammodellen för det globala varumärket? Hampus. Hans varumärke efter den aktiva karriären är "holymoses", googla gärna och se vad Hampus har på gång!

   

  Jens Byggmark

  Jens Byggmark slog igenom med dunder och brak, rock'n roll-slalom och ohejdat skämtlynne säsongen 2006/2007. Han är Tärnabys senaste alpinstjärna på herrsidan. Jens föddes 22 augusti 1985, och är uppväxt i Tärnaby. Jens tävlar för Tärna IK Fjällvinden och har meriterat sig för en plats bland byns främsta skidåkare genom sina slalominsatser i klassiska Kitzbühel och Schladming. Under säsongen 2006/2007 tog han två världscupsegrar och en andraplacering i världscupen. Dessutom var han med i det svenska lag som tog ett silver i Åre-VM:s nationstävling. Innan världscupsuccén hade Byggmark visat framfötterna i Europacupen, med bland annat 3 vinster. Andraplatsen i världscupen i Bad Kleinkirchheim, Östterike är en fin framgång i inledningen av säsongen 2007/2008.

  Efter ett par mellansäsonger med massor av urkörningar kom Jens igång igen vintern 2009/2010 och kvalificerade sig till OS i Vancouver där han efter en nära-krasch-upplevelse i första åket ändå placerade sig som 22e man i slalomtävlingen efter ett bra andraåk.

  Sedan dess har Jens bland annat säkrat ett VM-silver 2011 och gjort en stabil återkomst till första startgrupp (topp 15) i slalom i världscupen. Tyvärr skadade Jens ett korsband under försäsongsträningen på sensommaren 2013 och missade därmed OS i Sotji i Ryssland i februari 2014.

  Sedan dess har Jens kämpat sig tillbaka och är nu återigen bland de bästa i slalom. 

   

  Bengt Fjällberg

  Bengt Fjällberg gjorde sitt livs tävling den 7 februari 1982 i Schladming, Österrike. Världsmästerskapen i slalom avgjordes och Bengt Fjällberg tog en bronsmedalj. Slalom-VM:ets prispall det året bestod därför av två åkare från Tärna IK Fjällvinden. Segern tog Ingemar Stenmark, tvåa var Bojan Krizaj, Jugoslavien och trea alltså Bengt Fjällberg. Bengt Fjällberg föddes 15 september 1961 och är uppvuxen i Tärnaby. Förutom bronsmedaljen i VM, har Fjällberg bland annat 2 andraplatser i världscupen på sin meritlista.

  Efter karriären har han bland annat arbetat som alpin tränare.

  Magdalena Fjällström

  Monne, som hon alltid kallas, är yngst av sjtärnorna, född 1995, och har ett JVM-guld i slalom. Hon har vunnit i stort sett allt som går att vinna som junior och ungdom och när världscupkarriären skulle ta fart på riktigt drog hon av korsbandet i en storslalomsväng. Vi hoppas att en av de största talanger, och träningsnarkomaner, byn skådat skall ta sig tillbaka till pisterna och visa hur man åker skidor när man kommer från Tärnaby. Om det bara hänger på viljan är det en baggis.

  Massor av stjärnor

  Tärnaby med runt bybor har börjat tillskrivas ett exempellöst skidunder. Rent teoretiskt och statistiskt är det inte logiskt att Tärnaby med sin befolkningsmängd ska kunna konkurrera på världnivå över så lång tid. Världens journalister har besökt området för att hitta förklaringen till framgångssagan som nu skrivits under flera decennier. Ingemar Stenmark, Anja Pärson, Stig Strand, Jens Byggmark och Bengt Fjällberg är fyrtornen i det stora bygge och den kultur som på ett sånt förbluffande effektivt sätt producerat talanger av internationell toppklass.

  Listan på namn kan göras mycket lång, här är några av dem som förutom världsstjärnorna har bidragit till områdets och Tärna IK Fjällvindens många, många alpinmeriter: Erling "Tärna-Lasse" Larsson var pionjären som på 40-talet blev ledfigur och förde ut klubbens slalomåkning i länet. 1952 blev Hans Olofsson nationell genombrottsman och vann åtta individuella SM-guld fram till 1956. 1960 kom den första stora internationella framgången då Bengt-Erik Grahn blev trea i slalom i anrika Wengen i en FIS A-tävling, den tidens motsvarighet till världscupen. 1966 var han mycket nära att bli världsmästare i Portillo, Chile, och 1967 knep han en andraplats i världscupen i Kitzbühel. 1972 vann Lillian Nilsson klubbens första damguld i SM. 1974 inleddes Stenmarkseran.

  Andra som genom OS-deltagande, VM-deltagande och medverkan i A-landslaget hedrat Fjällvinden är: Börje Stenmark, Tore Grahn, Sven Mikaelsson, Thomas Ringbrant, Åsa Rindefalk-Grahn, Staffan Lindgren, Catharina Glassér-Bjerner, Maria Kristoffersson, Johan Brolenius, Anders Nilsson, Nina Hansson och Jessica Fjällryd. Till dessa kommer många namn som funnits med i olika landslag, och nått framgångar i bland annat SM- och juniorsammanhang.

  Det som är nästan mest märkligt är att undret fortsätter. Det finns ungdomar som är på god väg att ta vid där Anja och Jens lämnar över. Fjällvinden måste vara en av världens mest märkliga idrottsmiljöer - det verkar aldrig ta slut. Alla vi som bor här tycker givetvis att det är ganska självklart...