Boka boende online!

Boka smidigt hela Tärnaby Fjällhotells utbud av hotellrum och självhushåll.

Erbjudande:

  KALENDER Visa Hela 

  Nyast i Sverige....

  Området runt Tärnaby och Hemavan är Sveriges senast befolkade socken. Så sent som under första tredjedelen av 1800-talet kom de första nybyggarna till området och började sitt hårda slit för att odla och bruka jorden.

  Sedan tidigare fanns här de renskötande samerna som funnits i området under mycket lång tid. Renskötseln är i allra högsta grad fortfarande ett inslag i samhället genom de två samebyarna Vapsten och Umbyn.

  Ännu tidigare fanns det jägare och samlare kring Tärnasjön i Vindelfjällen. Lämningar efter dessa upptäcktes på 1950-talet av bland annat kung Gustav VI Adolf. Kungen vistades mycket i området och kungafamiljen har fortfarande en fiskestuga vid Forsavan, i väglöst land någon mil norr om Tärnaby.

  Jordbruk, jakt och fiske var de viktigaste födkrokarna under lång tid. Det mesta ställdes dock på sin spets under 1950-talet då vattenkraften gjorde sitt intåg i Umeälvens dalgångar och närområden. Många av de gamla slåtterängarna försvann i och med regleringen och nya försörjningar måste sökas. En av dem blev turism. I Hemavan startade Högfjällshotellet och Wärdshuset 1953, samtidigt som Laisalidens fjällhotell också stod färdigt. Detta var starten på en enorm utveckling som bland annat  lett till att Hemavan Tärnaby idag har ett av Sveriges största bestånd av fritidsbostäder i förhållande till yta och befolkning.

  Nu är turismen basnäring i området och naturen bjuder på äkta fjälläventyr, allt inom bekvämt räckhåll.

  Turistbyrån mitt i byn hjälper dig med information och tips om Hemavan Tärnaby. Gör ett besök! Här har också Tärna IK Fjällvinden sitt kansli i en härlig miljö med en strålande utsikt över Ryfjället, Tärnabys signaturfjäll. Vill du hellre ringa har Turistbyrån 0954-10450 och vill du maila är adressen info@hemavantarnaby.se.